Evolució del turisme a Catalunya durant el tercer trimestre del 2021

Des de l’esclat de la pandèmia el març del 2020, el sector del turisme es va veure condicionat per les restriccions que limitaven la mobilitat de les persones. L’inici de l’any 2021 va estar marcat per la tercera onada de COVID-19. Consegüentment, els fluxos turístics es van mantenir molt baixos durant els primers mesos de l’any. No obstant això, la fi del tercer estat d’alarma declarat per l’Estat el 9 de maig del 2021, juntament amb el progrés de vacunació contra la COVID-19, l’obertura de les fronteres internacionals a persones vacunades, l’estalvi acumulat durant la pandèmia i l’entrada en vigor del passaport digital COVID de la UE, va suposar un impuls per reprendre l’activitat turística els mesos d’estiu.

Gràfic de l'evolució de les pernoctacions hoteleres a Catalunya (informació comentada al text)

L’activitat turística durant l’estiu del 2021 a Catalunya ha estat impulsada pel turisme domèstic. En efecte, les pernoctacions hoteleres dels turistes catalans superen les del tercer trimestre del 2019 en un 21,6 %, i les dels turistes residents a la resta de l’Estat un 3,1 %. Tanmateix, les pernoctacions del turisme estranger encara són un 61,5 % inferiors a les del mateix trimestre del 2019. Així, els turistes catalans dupliquen el seu pes respecte al període prepandèmia, i passen de representar només el 14,5 % de les pernoctacions hoteleres el tercer trimestre del 2019, fins al 30,7 % el mateix trimestre del 2021.

Quadre dels indicadors del sector turístic a Catalunya (informació comentada al text)

L’anàlisi dels principals mercats emissors de turistes cap a Catalunya mostra un millor comportament dels turistes de països europeus. El passaport digital COVID de la UE i la proximitat han estat elements clau en les decisions de viatjar a l’estranger. El turisme procedent dels Països Baixos ja comença a aproximar-se al valor prepandèmia, i només ha estat un 25,4 % inferior respecte al tercer trimestre del 2019, Suïssa un 32,1 % inferior i França un 42,4 %. Els països del centre d’Europa també destaquen en la millora de la seva despesa turística, com ara Bèlgica, els Països Baixos i especialment Suïssa, que el tercer trimestre augmenta un 8,3 % la despesa turística realitzada respecte al mateix trimestre del 2019. En canvi, els turistes de països més allunyats o que han mantingut restriccions als fluxos internacionals han estat més afectats, per exemple Rússia (-92,7 % de caiguda respecte als valors del 2019), el Regne Unit (-84 %) o els EUA (-76,9 %).

Quadre de turistes estrangers per procedència (informació comentada al text)

D’altra banda, la crisi de la COVID-19 ha comportat certs canvis en les preferències dels consumidors a l’hora de fer turisme, que han afavorit fins al moment el turisme intern en detriment de l’estranger. Així mateix, les destinacions rurals, en ser les menys congestionades i les que ofereixen més activitats a l’aire lliure, han estat les més demandades. En efecte, les pernoctacions en turisme rural del tercer trimestre del 2021 van créixer un 2,5 % respecte a les del mateix període del 2019 i assoleixen un màxim de la sèrie històrica (que s’inicia el 2003).

En resum, la recuperació del turisme a Catalunya ha guanyat força durant el tercer trimestre del 2021, amb un paper destacat del turisme dels catalans i de la resta de l’Estat, que sobrepassa els valors prepandèmia. El turisme estranger, sobretot els mercats europeus, també guanya tracció, tot i que a un ritme més moderat que el turisme intern i encara a força distància dels nivells del 2019. Les previsions de diferents institucions (Exceltur i UNWTO, octubre 2021) suggereixen una recuperació plena del sector turístic per al 2023. Amb tot, caldrà veure els efectes que ha suposat la sisena onada lligada a la variant òmicron, i també tenir en compte els reptes estructurals que la indústria turística haurà d’afrontar els pròxims anys.

Per una anàlisi més detallada, podeu consultar l’article d’economia de la DG d’Anàlisi i Prospectiva Econòmica aquí.