El primer trimestre de 2024 l’economia catalana manté una expansió significativa en un context de recuperació del consum de les llars

Recentment, s’ha publicat la Nota de Conjuntura Econòmica (maig del 2024) i en aquesta entrada en destaquem els missatges més rellevants. Del primer trimestre de 2024 destaquen els següents elements:

  • El PIB català registra un creixement interanual i trimestral del 2,6 % i 0,8 %, respectivament.
  • L’economia catalana acumula tres anys amb un creixement interanual per sobre de la zona euro (0,4 % interanual el primer trimestre del 2024)
  • El sòlid creixement dels serveis i el dinamisme industrial, amb una major diversificació respecte a fa uns mesos, expliquen el bon ritme econòmic. D’altra banda, l’evolució de la construcció es modera i el VAB del sector agrari continua reduint-se, tot i que a menor ritme que en trimestres anteriors.
  • Els indicadors avançats de consum privat consoliden una tendència positiva, en un context d’inflació estable (al voltant del 3 %) i amb un mercat de treball que segueix amb una bona evolució. S’espera que el consum de les llars sigui el principal factor del creixement del 2024, tot i l’enduriment de les condicions de finançament al llarg del darrer any.

Pel que fa a l’entorn de l’economia catalana, es consoliden les previsions d’un aterratge suau de l’economia mundial, marcat per una desacceleració, i sense previsió de contraccions brusques de l’activitat. Els riscos de turbulències bancàries i financeres s’han allunyat, però el canvi de signe en la política monetària i la fi de les polítiques d’estímul donaran pas a una fase de desacceleració.

El Banc Central Europeu manté els tipus d’interès oficials en el 4,5 %, i manifesta una permanència d’aquests nivells fins a assolir l’objectiu d’inflació al 2 %.  L’euríbor a 1 any, després de caure significativament 0,6 pp entre novembre de 2023 i gener del 2024, repunta en els últims dos mesos i escala fins al 3,7 %.  D’entre les grans regions econòmiques, la zona euro és la que pateix més els efectes combinats de del crèdit i l’augment sostingut dels preus.

El Fons Monetari Internacional (FMI) preveu que l’Estat Espanyol lideri el creixement del PIB europeu amb expansions de l’1,9 % i 2,1 % en el 2024 i 2025, respectivament. D’altra banda, l’organisme estima un creixement del 0,2 % per l’economia alemanya, una projecció 0,3 pp per sota de l’última. En aquest sentit, les previsions del creixement francès i italià també es moderen. En agregat, l’FMI estima un creixement per la zona euro del 0,8 % el 2024 i de l’1,5 % el 2025. Les darreres previsions de la Comissió Europea, de maig del 2024 incideixen en aquest escenari.

Les dades avançades d’Idescat, registren un creixement intertrimestral positiu (0,8 %) del PIB català, i el creixement interanual se situa en un ritme d’un 2,6 %, semblant al trimestre anterior. Ambdues dades se situen per sobre de l’europea.

Per sectors econòmics, els serveis mantenen la solidesa amb un augment (2,4 % interanual) semblant al del trimestre passat. En paral·lel, el VAB de la construcció manté la tendència positiva (1,9 % interanual) i el VAB del sector agrari continua reduint-se (-3,4 % interanual), afectat per la sequera, però amb un descens menys accentuat que en trimestres anteriors. Finalment, el VAB industrial consolida la millora dels últims trimestres, a causa de menors tensions en els costos dels inputs. En aquest sentit, la millora de la indústria és més diversificada que fa uns mesos: es registren forts creixements de producció a branques com els equips elèctrics, el material de transport, la indústria farmacèutica i l’alimentària. Tanmateix, també, es registren caigudes a la indústria tèxtil i a certs productes no-metàl·lics.

Les exportacions catalanes de béns inicien l’any seguint la tendència global a la baixa i disminueixen els dos primers mesos del 2024, sobretot pels productes energètics. En l’acumulat dels dos primers mesos del 2024 les exportacions de béns catalanes disminueixen un 2,2 % interanual en termes corrents, una caiguda inferior a la del conjunt de l’Estat (-2,8 %) i de la zona euro (- 2,8 %). La caiguda s’explica sobretot per les exportacions de productes energètics, ja que les exportacions no energètiques creixen un 0,2 % acumulat, amb un comportament positiu de les exportacions de sectors com la indústria alimentària i el material de transport.

En l’àmbit del mercat laboral, l’ocupació manté l’expansió. L’afiliació a la Seguretat Social continua amb un ritme notable (2,8 % interanual, la mateixa dada que el trimestre anterior). Pel que fa a l’ocupació, segons l’Enquesta de Població Activa (EPA), el ritme de creixement s’accelera (fins a un 5,4 % interanual). La taxa d’atur repunta lleument fins a un 9,5 %, i es continua mantenint en els valors més baixos des del 2008 i menors al registre de l’any passat (10,7 %), malgrat el fort augment de la població activa.

L’any 2023, els costos laborals per treballador i més augmenten un 5,8 % anual per sobre de la inflació (3,4 %), a diferència del que havia passat l’any 2022. En aquest sentit, el cost laboral de l’economia espanyola creix a un ritme superior a la mitjana europea, després de dos anys de creixement inferior. D’altra banda, els augments dels salaris pactats (a març de 2024) són del 2,8 %, xifra que s’explica principalment pels pactes assolits en els convenis pluriennals dels darrers anys. Cal tenir present, però, que el grau de cobertura d’aquests convenis encara és baix i pot existir un volum important de negociació latent.

En el primer trimestre de 2024, la inflació a Catalunya es manté estable (3,1 % interanual el març), mentre la subjacent cau al 3,4 %. Tanmateix, la inflació de la zona euro (2,4 %) segueix per sota de la catalana. D’altra banda, s’observa una important moderació en els aliments (3,9 %) i el retorn a taxes positives en  les despeses de l’habitatge (1,0 %) a causa, en part, de la reintroducció dels tipus d’IVA en les factures del gas i de la llum.

Pel que fa als indicadors avançats de consum, en el primer trimestre la despesa en targetes de residents a Catalunya publicada per CaixaBank va registrar un creixement nominal d’un 2,7 % (superior al quart trimestre del 2023). La despesa en targetes destinada al comerç electrònic s’expandeix un 12,9 % (la dada més elevada dels últims cinc trimestres). Per tant, de nou, el consum dona senyals de resistència tot i el context d’alts tipus d’interès i de persistència de tensions inflacionistes.

En aquesta Nota de Conjuntura, s’inclouen tres requadres. El primer informa sobre les darreres previsions de creixement de l’economia catalana per al 2024 i 2025, el segon analitza l’evolució i els determinants del consum de les llars des de l’inici de la pandèmia i, finalment, el darrer, estudia els canvis recents en la composició del consum a Catalunya.

Per a més informació, descarregueu-vos l’informe Nota de Conjuntura Econòmica, número 126.